SM7FCG

Radio

SK6HA

Telegrafikurser

I Halmstad fanns ett antal amatörradiointres-serade personer i olika åldrar och av olikakön, som gärna ville ta ett amatör-radiocertifikat. SM6GRH höll en kurs för T-cert i radioklubben Orion. Bland de som fick T-cert fanns då en uppdämd önskan att lära sig CW. Det fanns även aspiranter på C-cert som kanske upplevdes som enklare än T-cert?

I samarbete med Vuxenskolan och I16 körde vi i mars 1973 igång kurser för amatörradiocertifikat. När I16:s telegrafisal lades ner lyckades vi få tillåtelse att fortsätta kurserna på F14. Under åren blev det ett antal C-, B- och A-certifikat. Detta skapade även rekryteringsunderlag för FRO vars medlemstal ökade. T-cert körde vi kurser för i Orions klubbstuga.

SK6HA

Kurserna var en trevlig gemenskap mellan personer med amatörradiointresse, och efter avklarade certifikatprov ville man ha aktiviteter tillsammans. I radioklubben Orion bildades då amatörradiosektionen som fick anropssignalen SK6HA. En 2m-station behövdes. På den här tiden (70-talet) kördes mycket kanaltrafik med

ombyggda gamla taxiradiostationer. En omtrimmad M. P. Pedersen med nätaggregat införskaffades och nu kunde SK6HA höras på 2m FM. På den här tiden kördes simplex på 145.700 MHz.

Slot-beam

En antenn behövdes för 2m och SK7CE hade en begagnad 8-över-8-slot-beam som vi fick köpa. Den plaverade vi i fackverksmasten med rotor. QTH på Kärleken i Halmstad, högt och fritt.

KV-rig

Vi köpte en hemmabygd kv-transceiver från SM7FN. Den hade en 807:a som slutsteg och gav ca. 50 W ut på kortvåg vid nätdrift. Det fanns även möjlighet att köra den på 12 V och då gav den 40 W. Avstämning med glödlampa. Ju mer lampan lyste, ju mer ström gick ut i antennen. Bildgalleri över SM7FN-riggen

KV-antenn

Fackverksmasten passade utmärkt att hämga upp två trådar som inverted -Vee. Nu kunde vi köra kortvåg också.

Ny KV-transceiver

Önskemål om modernare rig uppstod och en Sommerkamp FT277 inköptes. Många

upplevde den som enklare att stämma av och köra än den gamla.

2m aktivitetstester

Aktivitetstester på 2m kördes från klubbstugan, ofta med medlemmarnas egna riggar. En säsong kördes ett antal tester från QTH på Hallandsås i en f.d. kiosk. Detta QTH gav betydligt bättre täckning söderöver än klubbstugan i Halmstad.

Portabeltest

SSA portabeltester på 80 och 40 m kördes från Gåshult, Fägrilt m.fl. QTH ute i den s.k. bushen.

KV-tester

CQ-MIR, CQWW och WAZ kördes några gånger. Trevlig samvaro och ett gott tillfälle att träna operatörsteknik och träffas. De som ännu inte hade cert. kunde hjälpa till med loggning och QSL-skrivande.

Repeater

SK6RKG