SM7FCG

Radio

sid 2(5)

forts.från föreg.sida

Telegrafi

Varje dag sändes saxpresset till handels-flottan. Det var utdrag från tidningarna. Sändningarna gick på telegrafi, men i 125-takt. Lite för svårt att direkt hänga med i lyssningen, men genom att ta ut sändningen på en en "slangskrivare", som en fyrkantvåg på en pappersremsa, gick det att tolka texten. Annars var det första tecknet man lärde sig bokstaven V som användes vid testkörning av den stora långvågssändaren, SAQ.

QRP CB

Eftersom jag nu hade fyllt 18 gick det att skaffa ett PR-tillstånd för 27 MHz. Raskt inköptes ett par Silver Star 100 mW Walkie Talkies ovh räckviddsprov gjordes. 6 km vid stranden var väl inte så dåligt och upp till 20 km med basantenn.

SL6AM

Det blev dags att göra lumpen. Vid mönstringen fick man framföra önskemål om befattning och placering. Valde i första hand S1 och i andra hand S2. Läkaren konstaterade kort: "Plattfot! Typisk infanterist!", så det blev I16.

Telegrafiprov, helt obegripligt och resultatet blev: "Ej lämplig som telegrafist". Tjatade mig till att telegrafiutbildningen i alla fall och fick ett militärt

tillståndsbevis och fick köra med signalen SL6AM. På amatörradiostationen gick det inte att köra med befintlig utrustning, Hammalund HX-500 sändare och Halicrafters SX101A mottagare för antennen hade blåst ner. Blev till att nöja sig med RA200, 8W, och en tråd mellan byggnadens flyglar.

Knallade ner på stan till Anderssons radio och inhandlade lite kopplingstråd, en bit bandkabel och en bit koaxkabel. Det blev en alldeles utmärkt G5RV-antenn som det nu gick att kräma på hela 100 W från Hammarlundaren.

Någon hittade resterna av den nerblåsta 18AVQ-antennen och en mörk natt kom den på något oförklarligt sätt på plats på taket igen och nu blev förbindelserna bättre.

Egen signal

Intyg från pristelegraferingen räckte för telegrafin, men reglementen, teknik och övrig teori fick tentas av på radiostationen i Malmö (jag harde blivit Malmöbo efter muck). Anropssignalen blev SM7FCG och första året ett B-cert som sedan efter ett år byttes ut mot ett A-cert utan ytterligare prov.

QTH

Att köra radio från hyreslägenhet i storstaden med alla dess störningar blev inte speciellt lyckat, speciellt inte sedan jag flyttade till en lägenhet 200 m från TV-tornet. Radiokörandet fungerade därför

bäst mobilt på 2m, och sedan även på 70 cm, samt kortvåg från föräldrahemmet i SM6, Bäckamot i Laholms kommun. Liten ströningfri by ute på landet. Inget som störde och ingen att störa (nästan).

Första 2m-riggen

Till att börja med lånade jag en TR2200 bärbar kanalmaskin för 2 m. Sedan köpte jag en 6-kanalig fm Handapparat, KP202 med uteffekt 2W. 5/8-antenn på bilen och så var man igång.

Slutsteg

För att få bättre täckning byggdes ett slutsteg med 2N6081 som drivare och 2N6084 som sluttrissa. Med 2 W drivning blev det drygt 50W ut i antennen (enligt Bird Wattmeter).

Yaesu

När KP202:an var utsliten inköptes en Yaesu FT207 med PLL så man slapp kristallerna. Den ersattes sedermera med en Yaesu FT208. Samtidigt införskaffades en Yaesu FT708 för 70 cm. den lever fortfarande!

forts.nästa sida