Radio

SM7FCG

VHF-antenn

ViIlle naturligtvis också köra 2m. Kändes dock lite osäkert att skicka upp en stor vhf-yagi i flagg-stången. I stället inköptes en begagnad Cush Craft 20 element collinear yagi. Det var fyra korta bommar på ett tre meters maströr. På barje bom fanns 3 element. Två av dem var så långa att de räknades som 2 element och alltså 5 element per bom. 4 x 5 blev 20 element. TV-rotor från

Clas Ohlson. Hela attiraljen kändes dock lite för mycket för flaggstången så i stället blev placeringen drygt 4 meter över marken i trädgården. Stagades och sedan var det bara att köra igång.

Åska

Sommaren 1989 kom en kraftig åskfront in över landet söderifrån. Det hade varit sol och nederbördsfritt i ett par veckor vid midsommar och nu varnade SMHI för kraftig åska. Himlen blev mer och mer blygrå. Luften blev tung att andas. Åskmuller började höras på avstånd. Himlen mörknade alltmer och nu började även blixtar att synas. Sen drog ovädret in med full styrka. Åska, blixtar och skyfall. En av blixtarna slog ner i bytransformatorn 200 meter bort.

Längre fram på sommaren verkade 18AVT-vertikalen lite knepig. Ingen reflekterad effekt. Radion trivdes bra med resonansen men dåligt med svar vid anrop och allmänt svårt att få kontakt på alla band.

Beslöt att plocka isär den och putsa upp den. Upptäckte då att SWR blev samma oavsett om man gjorde pinnen längre eller kortare. Kunde till och med plocka bort det mesta av antennen utan SWR-förändring.

Vid djupare analys och ytterligare demontering visade det sig att längst ner innaför antennkontakten fanns en spole. eller rättare sagt, resterna av en förbränd spole.

Jag opererade bort spolen. Tog bort alla spolar på antennen och satte ihop den till en kängd av ca 5m, en kvarts våglängd på 20 m. Monterade upp antennen på befintligt jordnät och stämde av med matchboxen.

Antennen gick bra på 10, 15 och 20 m och en del QSO kördes, företrädesvis på helger och under semesterveckor.

IC706

I slutet av 1990-talet införskaffades en ICOM IC706 MK II. Trevkig att köra bredbandsavstämt. Förutom de klassiska kv-banden blev det nu även tillgång till övriga amamtörband, de s.k. WARC-banden och 6meter.

2 meter

706:an har ju också 2m-bandet. Prövade att köra aktivitestest ett par tisdagar med haloantenn på fönsterbrädet. Längsta QSO ca. 180 km! Från lägenheten i Malmö nåddes som bäst Köpenhamn med samma rig och samma antenn, beroende på lokala störnivå (granne med TV-tornet).

4 element 2m

Inköpte en 4 elemt yagi för 2m. Storleken på denna var sådan att den utan att demonteras gick att ta med i bilen (Volvo 940). Den rymdes i bagaget!

Aktivitetstester från Bokeslund

Körde sedan ett antal 2m aktivitetstester från gode vännen Eirks QTH i Bokeslund nordost om Höör / S. Rörum i JO65vW. 20W och antennen på två maströr fastbundna i päronträdet. Manuell rotering med handkraft. Det här med att ändra antenn-riktning med handkraft medför dock en viss ovilja att köra test på vintern i mörker, kyla och väta.

Aktivitestester från Teckomatorp

Har även kört en del 2m-tester hos SM7XCO utanför Teckomatorp. Då med hans 2m-antenn. Där har vi även kört 70 cm-tester.

Portabelt (mobilt)

IC706 ger dessutom möjligheter att köra portabelt/mobilt. Eftersom radio går på 12 V och har en acceptabel strömförbrukning går

det bra att köra den på bilbatteriet. En del QSO har körtspå 80 m med Hustler mobilantenn på magnetfot på biltaket. Det blir ett så stort schabrak att då får man avstå från sändning under förflyttning. har även kört en del med en portabel T2FD-antenn. Radion plus tråd plus balun plus slutmotsånd får lätt plats i en liten attacheväska. Där ryms även CW-manipulator och mikrofon. Har kört en del med antennen liggande direkt på marken. Då blir strålningen mest rakt upp vilket kan ge QSB även på korta förbindelseavstånd eftersom det då blir rymdvåg i stället för markvåg.

AH4 antennavstämningsenhet

Köpte en ICOM AH4 antennavstämningsenhet. Körde en del QSO med bilen som jordplan och lång tråd upphängd lågt i träden. Går snabbt att upprätta stationsplats.

ICQ7

ICOM lanserade på 1990-talet en liten trevlig handapparat, ICQ7E. 2m och 70 cm sändare. Heltäckande mottagare från 30 MHz till 1,3 GHz. Programmerbar från PC. SM7HLZ visade sin Q7 och" vill ha"-faktorn var tillräckligt stor för att jag skulle öppna plåmboken och införskaffa en likadan. En liten smidig apparat att ha med på resor. dessutom möjlighet att lyssna på annan kommunikation också. Har lagt upp ett antal filer i datorn med intressanta frekvenser, t.ex. repetrarna för de orter jag besöker.