SM7FCG

Foto

sid 1(4)

Hur det började

Redan som liten gosse kom jag i kontakt med en kamera. Min far kom hem med en Kodak Brownie 6x9 lådkamera som han hade köpt. Som liten fick jag naturligtvis inte röra kameran, men när jag var elva år skulle det bli skolresa till Köpenhamn. Jag lyckades övertyga pappa om att jag måste få låna hans kamera. Han laddade kameran med en svartvit filmrulle, 620, som gav 8 bilder i format 6x9 cm.En extra filmrulle fick följa med efter löfte om att låta läraren byta film då det blev dags. Jag hade ju aldrig bytt film...

Det blev bilder från vaktombytet på Amalienborgs slott, men sen blev det Zoo med alla djuren. En del hade jag bara sett i böcker.

Elefantbilden

Fick för mig att jag skulle ta en bild av min kompis Tore och elefanten. Nu blev det genast problem. Kameran hade inte vidvinkel, utan det var 105 mm normaloptik som gällde. Elefanten var rädd för Tore och Tore var nog lite rädd för elefanten. Skulle jag gå tillräckligt långt tillbaka för att få med båda på samma bild, skulle jag hamna inne i tigerns bur. Hur löser en elvaåring detta? Med uppbjudande av all kreativitet blev resultatet en stående bild framifrån på elefantens huvud och en liggande bild på resten av den tomma buren och så Tore längst ute på kanten..

Framkallning och kopiering

Efterhand fick jag överta kameran mer och mer, men framkallning och kopiering kostade för mycket. Övertygade pappa om att få använda tvättskrubben som mörkrum och han satte snällt upp en hylla för mina kemikalier. På samma hylla blev också plats för hans hårvatten med viss risk för föväxling.

Framkallare Kodak D76 och surt fixerbad F24 inköptes. Första filmen framkallades i en skål. Pappersframkallare D72, papper och ett par glasskivor gjorde det möjligt att kontaktkopiera bilderna.

Studiecirklar

Vi var ett gäng grabbar som börjat med studiecirkel i naturvård och fågelskådning. Sedan blev det dokumentärfotografering, fägfoto och framkallningsteknik. Böcker av Svante Lundgren och Gösta Skoglund.

Utbyggt mörkrum

Hittade postorderfirman Norrländska Fotocentralen som kunde leverera komplet-terande utrustning. Insåg att mörkrumsutrust-ningen behövde kompletteras. Framkallnings-dosa med Correxband inköptes. Kontakt-kopieringsram för 6x9 inhandlades också.

Första egna kameran

Några år hade gått och jag hade börjat realskola i Laholm. Passerade då och då Laholms Foto. En dag hade Rune Persson ställt fram en begagnad tvåögd spegelreflex, Yashica 44 som på 127-film kunde ta 12 st 4x4 bilder (egentligen 38x38 mm). Kameran kostade 135:- plus moms, totalt 144:-. Det blev sommar och jag började sommarjobb på Ragnar Örjanssons lådfabrik i Kårarp. Efter ett par avlöningar så räckte pengarna till inköp av Yashican som ännu stod kvar i fotoaffärens skyltfönster.

Film

Efter att ha börjat med Kodak Vericrome Pan 21 DIN/125 ASA blev det 400 ASA, först Tri-X och sedan när den slutade säljas i 127-format, Ilford H3, sedermera HP4, 27 DIN/400 ASA.

Prövade även på lite färgbilder, men dyrt när man studerade så bara ett fåtal bilder.

Däremot hittade jag en beskrivning på hur man kunde framkalla vanlig svartvit negativfilm till dia. Kemikalier inköptes på apoteket och några rullar ADOX KB14 och KB17 inköptes.

forts nästa sida