SM7FCG

Musik

sid 2(2)

Förstärkare

Naturligtvis borde vi ha en förstärkare, tyckte jag. Nu var vi inne på 1960-talet och mina föräldrar hade skaffat en transistorradio nu när det blivit FM-sändningar. Den gamla mellanvågsradion hade alltså pensionerats. Den dög utmärkt som förförstärkare. Sen hängde jag på en Telefunkenradio med allströmschassi som slutförstärkare. Många wattar blev det inte, men det lät i alla fall och det lyste vackert om rören. Som anpassningstransformator mellan förstärkarna använde jag en gammal tändspole från en bil.

Elgitarr

På sextitalet var det gitarrpop som gällde i radion. Alltså var en elgitarr den högsta önskan. Dock passade inte taggtråds-musiken till vår publik, så någon planka var naturligtvis inte att tänka på utan det fick bli en halvakustisk japansk gitarr. Den hete Tesco. Lyckades få tag i stålsträngar som var nylonspunna. De hade ett härligt mjukt ljud som passade perfekt till vår musik.

Allström

Eftersom den ena förstärkarhalvan var allströmskopplad blev tillvaron lätt spänningsfylld. Om man vände stickproppen fel

så brummade det mer än om den var rätt, men vad värre var, strängarna blev spänningsförande om sladden var felvänd. Därför införskaffades en skruvmejsel med inbyggd glimlampa. Lyste mejseln då man rörde vid strängarna med den så var det läge för att vända på stickproppen.

Första bandningen

I början på sextitalet hade vi knappt hört talas om bandspelare, ännu mindre sett en. En söndag skulle vi repa inför en spelning tillsammans med en fiolspelar, Harald Knutsson. Då kommer min farbror Ragnar in. Han hade varit hos radiohandlaren och köpt en rullbandspelare, en Grundig TK14. Halvspår, mono. Det blev en eftermiddag som förevigades på ett litet rullband som ännu finns kvar.

Slutspelat

I augusti 1968 började jag arbeta på radiostationen i Grimeton. eftersom det var skiftjobb blev det problem att få till tid för spelningarna. När min far dessutom skadade fingrarna i en hyvelolycka var lämpligt att avsluta spelandet.

Ytterligare instrument

Även om utespelandet var avslutat så behöver man ju inte vara utan musik för det. Därför har

det under åren kommit till ytterligare instrument.

Planka

I mitten på sjuttitalet inköptes en planka. Japansk. Hårdspelad. Finns fortfarande kvar.

Basen

Från trummor och gitarr är inte steget långt ill elbas. Lyckades få tag i en begagnad Hofner, en sådan där som Beatles hade och som ser ut som en fiol.

Klaviatur

Under åren har det blivit två enkla orglar av fabrikat Yamaha. Kändes till att börja med konstigt att ha en elektrisk trumslagare och kompgrupp inbyggt i orgeln.

Fender

På gamla dar har jag gått och blivit med Fender. Och visst - nog är det skillnad på en Fender och den gamla japanska plankan.